boheems zwitserland architectuur

Wandelen in Boheems Zwitserland (České Švýcarsko) in Tsjechië: Pravčická brána

Boheems Zwitserland was een van de plekken in Tsjechië waar ik altijd nog een keer naartoe wilde. Na onze wandelingen langs de rotsen in het Boheems Paradijs en bij Adršpach wilde ik de rotsen in Boheems Zwitserland (České Švýcarsko) ook graag een keer met eigen ogen zien. Bovendien staat hier de grootste natuurlijke zandsteenbrug van Europa: Pravčická brána. En dus reden we vanaf onze camping bij Praag in anderhalf uur naar Hřensko voor een pittige, maar mooie wandeling. 

Parkeren bij steenbrug Pravčická brána

Wij parkeerden de auto op een parkeerplaats langs de rivier in het dorpje Hřensko. Omdat ik niet goed wist hoeveel uur we nodig zouden hebben, betaalden we 150 kronen (6 euro) voor een dag. Even later kwamen we een bord tegen waarop we konden zien dat we beter nog een stukje verderop hadden kunnen parkeren (hierover later meer). Helaas pindakaas – dan moesten we maar iets langer lopen. 

Hrensko in Boheems Zwitserland

Startpunt van de wandeling naar deze steenbrug in Tsjechië

Langs de vele souvenirwinkeltjes in Hřensko liepen we richting de rand van het dorpje. Hier en daar kwamen de rotsen al boven de huizen uit. Ook passeerden we een plek waar je blijkbaar op een boot kunt stappen om door een kloof te varen. Maar wij liepen bij de watermolen het dorpje uit.

Daar kwamen we op de parkeerplaats waar we eigenlijk hadden moeten gaan staan. Vanaf deze parkeerplaats is het nog 1,5 km lopen langs de weg naar het begin van het bospad en de eigenlijke wandeling naar de rotsboog. Aan de andere kant van het begin van de wandeling naar de steenbrug (op 3 kilometer afstand van dit startpunt) is ook nog een parkeerplaats. Daarnaast rijdt er een toeristentreintje van Hřensko naar het begin van de wandeling naar de steenbrug en verder naar Mezni Louka.

wandeling Boheems Zwitserland

Wandelen naar de steenbrug in Boheems Zwitserland

Eigenlijk waren we al vanaf de plek waar we onze auto hadden geparkeerd aan het klimmen, maar het ging heel gelijkmatig. Dat gold ook voor een groot deel van de eigenlijke wandeling door het bos en tussen de rotsen door richting de rotsboog. Alleen op het laatste stukje kwamen we steilere stukken met haarspeldbochten en trappen tegen. In totaal was het (volgens een bordje) zo’n 3,5 km van het begin van het bospad helemaal naar boven.  

rotsen in Boheems Zwitserland
Als iedereen die langskomt meehelpt, blijft dit rotsblok op z’n plek

Uitkijkpunten bij rotsboog Pravčická brána

En daar was hij opeens! De rotsboog die het symbool is voor Boheems Zwitserland. Je kunt hem vanaf het wandelpad al heel goed zien. Wil je van aan nog mooier uitzicht genieten, dan moet je bij het hotel toegang betalen. Wij betaalden in 2019 75 kronen (3 euro) voor een volwassene en 25 kronen (1 euro) voor een kind. Dat vonden we zeker de moeite waard.

steenbrug in Boheems Zwitserland

Boven zijn verschillende uitkijkpunten aangelegd, vanwaar je de rotsboog en de rotsen in de omgeving goed kunt zien. Ook zie je hier eigenlijk pas goed hoe hoog je bent geklommen – ik kreeg er wel een beetje kriebels van in mijn buik!

uitzicht in Boheems Zwitserland

Nadat we alle uitkijkpunten hadden bezocht, was het tijd om evenzoveel kilometers omlaag te lopen. We voelden onze benen inmiddels wel. In de verte kondigde zich een onweersbui aan en we hadden geluk: pas op de laatste meters naar onze auto begon het te spetteren. Die avond waren we allemaal flink moe, maar erg blij dat we op een van de laatste dagen van onze vakantie nog waren gaan wandelen in Boheems Zwitserland.  Het was de moeite waard!

Boheems Zwitserland goederenlift
Bier mag met de lift 🙂

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.