Wandelen Tsjechië

Wandelen van de top van de Sněžka naar Pec pod Sněžkou

Een van de leuke dingen aan onze camping in Polen was dat we zowel uitstapjes in Polen als in Tsjechië konden maken. Want hoe graag we ook nieuwe bestemmingen willen leren kennen, Tsjechië blijft ons toch wel erg aantrekken. En dus reden we op een ochtend vanuit Polen naar Pec pod Sněžkou aan de Tsjechische kant van het Reuzengebergte voor een mooie wandeling.

Kabelbaan naar de Sněžka/Śnieżka

Vanuit Pec pod Sněžkou kun je namelijk de kabelbaan nemen naar de top van de Sněžka (Tsjechisch) of Śnieżka (Pools), om vervolgens weer naar beneden te wandelen. Tijdens een eerder bezoek aan het Reuzengebergte had ik wel gezien dat het behoorlijk druk kan zijn bij de kabelbaan en dat de rij soms tot ver buiten het gebouwtje staat. Daarom zorgden we ervoor dat we er bijtijds waren. Dat werkte goed: de kabelbaan gaat om 8.00 uur open, we waren er rond 8.45 en hoefden nauwelijks te wachten.

Wandelen bij Pec pod Snezkou in Tsjechie

De berg waarvan je hierboven de kale top ziet, is met 1602 meter het hoogste punt van het Reuzengebergte, en ook van de Sudeten en Silezië. De grens tussen Tsjechië en Polen loopt dwars over de top heen en bij helder weer kun je aan beide kanten 200 kilometer ver kijken.

Wandelen bij Pec pod Snezkou in Tsjechie

Boven namen we uitgebreid de tijd om van het uitzicht te genieten, het kapelletje te bezoeken en een stempel te halen bij het hoogste postkantoor van Tsjechië. Het was prachtig weer, maar nog best fris op de top. Neem dus vooral een trui of jas mee, ook al is het nog zo’n mooie dag. Je voelt het hoogteverschil echt wel, zeker als je vroeg op de dag begint.

Wandelen naar Pec pod Sněžkou

Na een tijdje was het dan toch echt tijd om te beginnen aan onze wandeling. Het afdalen kon beginnen! We hadden even moeite om uit te puzzelen welk pad we moesten kiezen, maar Google Maps en wat tips in een Facebook-groep voor Tsjechië-fans hielpen ons een handje. Daardoor wisten we dat we NIET de route onder de kabelbaan wilden lopen (via Růžohorky), maar via Bouda pod Sněžkou. Dat is de blauwe route, maar je loopt eerst stukje rood.

Als plattelandsbewoners vonden we het eerste stuk van de afdaling eigenlijk al best inspannend, ook al is er een mooi pad met traptreden aangelegd. We hadden dan ook erg veel bewondering voor de vele mensen die ons tegemoet kwamen en die de Sněžka zo vroeg in de ochtend al bijna helemaal hadden beklommen. Boven kun je dan ook allerlei certificaten en andere ‘bewijzen’ kopen dat je de klim hebt volbracht.

Wandelen bij Pec pod Snezkou in Tsjechie

Na een tijdje werd het pad wat minder steil. Ook kwamen we steeds meer tussen de bomen terecht. Al met al was het een erg mooie wandeling.

Wandelen bij Pec pod Snezkou in Tsjechie

Eten in Bouda pod Sněžkou

Van zo’n wandeling krijg je wel trek, dus bij Bouda pod Sněžkou gingen we even zitten om een hapje te eten. Je zit hier  in een traditionele blokhut, tussen overwegend Tsjechische wandelaars. Maar de kaart was ook beschikbaar in het Duits.

Lees hier wat wij ALTIJD meenemen als we gaan wandelen

Terug in Pec pod Sněžkou

Het laatste stukje terug naar Pec pod Sněžkou was niet zo ver meer. De kinderen waren inmiddels best wel blij dat we er waren en we besloten ze te trakteren op een ritje in de Alpine Coaster vlak bij de parkeerplaats. Alles bij elkaar was het zo voor ons allemaal een leuk dagje uit waaraan we leuke herinneringen hebben! De totale afstand van de top via het restaurant naar de parkeerplaats was volgens Google 6,6 kilometer.

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

10 reacties

  1. Bedankt voor deze leuke blog! Vandaag hè. Ik deze route gelopen samen met mijn meiden van 5, 7 en 9 jaar. Was een onwijs mooie route die ik zonder deze blog waarschijnlijk niet genomen zou hebben. Bedankt! Wij stonden verder weg op een parkeerplaats en hadden aan het einde van de dag 11,5 km in de benen. Heerlijk!

  2. Hoe lang heb je over de terugweg gedaan? Is het te doen voor een kind van 5? Wij liepen vorig jaar de Preikestolen, dat is korter, maar wel 5,5 uur lopen (waarvan de helft alleen maar klimmen). Is heen en terug ook te doen met de kinderen?

    • Oef dat weet ik niet meer. We hebben ook nog gegeten onderweg. Omhoog met de lift en omlaag lopen zal voor jullie zeker te doen zijn. Omhoog klimmen daar kan ik niets over zeggen. Zag er behoorlijk steil uit, maar geen ervaring mee zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.