edmund kloof tsjechie

Wandeling door de Kamenice-kloof in Boheems Zwitserland

Als afsluiter van mijn fietsvakantie in Tsjechië fietste ik vanuit outdoorstad Děčín naar Boheems Zwitserland (in het Tsjechisch České Švýcarsko). Dit jongste nationale park van Tsjechië strekt zich uit tot over de grens in Duitsland, waar het de Sächsische Schweiz wordt genoemd. Ik kwam al een keer eerder naar dit natuurgebied om de zandstenen rotsen te bewonderen, die door erosie bijzondere vormen hebben gekregen. Ik wandelde toen naar de bekende rotsbrug in Boheems Zwitserland. Deze keer ging ik een wandeling maken door de Kamenice-kloof, en specifiek door de Divoká- en de Edmundova-kloof. Op sommige plekken is die kloof zo smal, dat je met een bootje wordt vervoerd. Dat maakt deze wandeling extra leuk!

Startpunt: Mezní Louka

Ik begon mijn wandeling in Mezní Louka, waar ik eerst heerlijk had geluncht bij U Fořta. Nog even een toiletbezoekje en hup, in de benen. Het plan was om via de blauwe route naar de Divoká (‘wilde’) kloof te lopen, waar we de gele route naar Hřensko zouden gaan lopen. Daarbij zouden we onderweg twee keer een bootje moeten nemen, omdat de kloof daar zo smal en steil is, dat er geen plek is voor een wandelpad langs het water.

Maar wat zagen we? De blauwe route en het eerste deel van de gele route waren afgesloten. Dit had te maken met het gevaar van omvallende bomen. We pasten ons plan dus aan en liepen de groene route op naar Mezná.

plattegrond edmund en divoka kloof in boheems zwitserland

Naar de Divoká (wilde) kloof

Het eerste stukje naar het gehuchtje Mezná liepen we over de weg. In de verte tekenden de zandsteenrotsen zich af en onderweg kwamen we meerdere mooie voorbeelden van Boheemse volksarchitectuur tegen. Eenmaal in Mezná wees dit gebouw ons de weg k soutězkám (naar de kloven). Het pension dat beschilderd is met deze bewegwijzering, heeft trouwens ook een heerlijk terras.

startpunt wandeling edmund en divoka kloof in boheems zwitserland

Al snel ging het pad best steil naar beneden. Van de andere kant kwamen onze tegenliggers ons hijgend tegemoet. Ik zou dan ook zeker aanraden om deze wandeling van Mezní Louka naar Hřensko te lopen, en niet andersom. Dat is echt een stuk pittiger!

divoka kloof in tsjechie

Tijdens de afdaling tekenden de eerste rotsen zich alweer af.

divoka kloof in tsjechie

En opeens waren we er – onder in de kloof. Ondanks het vele groen kun je goed zien hoe steil de kloof is.

divoka kloof in tsjechie

De groene route loopt over een brug over de kloof. Hier staat duidelijk aangegeven welke kanten je hier op kunt lopen. We konden hier nu zowel linksaf als rechtsaf de gele route volgen: linksaf naar de bootjes door de Divoká-kloof (waarbij je nu niet aan de andere kant kon uitstappen; de bootjes voeren heen en weer en zetten je dus weer af bij hetzelfde punt) en rechtsaf naar de bootjes door de Edmundova-kloof en verder naar Hřensko.

divoka kloof in tsjechie

We besloten eerst een stukje de Divoká-kloof in te lopen, maar niet helemaal tot aan de bootjes. We moesten de tijd een beetje in de gaten houden, want we zouden aan het einde van de middag nog naar Praag rijden en daar op het vliegtuig terug naar Nederland stappen. Maar deze bijzondere tunnel hadden we toch niet willen missen.

divoka kloof in tsjechie

Eenmaal terug bij de brug volgden we de gele route richting de Edmundova-kloof en Hřensko. Ook aan deze kant loop je regelmatig onder rotsen door. Soms overhangend, zoals op deze foto, soms zelfs door een stukje donkere tunnel.

edmund kloof tsjechie

Elke keer als je uit zo’n donker stukje komt, valt het weer op hoe mooi de kloof is. Je blijft foto’s maken…

edmund kloof tsjechie

Kaartje voor de boot

Al vrij snel kwamen we langs een schattig huisje, waar je een kaartje kunt kopen voor de boot door de Edmundova-kloof.

edmund kloof tsjechie

Nou ja, kunt… Je moet eigenlijk wel, want er is op dit stuk van de Kamenice-kloof geen wandelpad. Maar het boottochtje wil je ook eigenlijk niet missen, want het uitzicht onderweg is echt de moeite waard.

edmund kloof tsjechie

Bovendien maakte onze kapitein er een waar spektakel van. Dat deed hij onder andere met een meertalige speech, waarbij hij moeiteloos wisselde tussen personages als Jack Sparrow en de Minions. Onderweg wees hij ons op rotsen waarin je dieren kunt herkennen, houtsnijwerken die langs de kant te zien zijn en zelfs een met de hand bediende waterval.

edmund kloof tsjechie

Laatste stukje lopen

Onze kleurrijke kapitein zette ons veilig af op de plek waar weer een wandelpad begon. We konden aan het laatste stukje naar Hřensko te beginnen.

edmund kloof tsjechie

Hier kun je dus weer wel lopen, maar is het water juist te wild om over te varen.

edmund kloof tsjechie

Uitrusten op een terrasje

Eenmaal aangekomen in Hřensko zijn er volop terrasjes waar je heerlijk kunt uitrusten van je wandeling. Zelf koos ik voor een párek v rohlíku oftewel een worstje in een broodje – een hotdog dus. Dat ging er wel in!

edmund kloof tsjechie

Hoe lang was het lopen?

Helaas heb ik niet precies bijgehouden hoe lang we onderweg zijn geweest. Wel kon ik uit de bordjes bij de brug de volgende afstanden opmaken:

  • Van Mezní Louka naar onder in de kloof was 2,5 km (via de groene route).
  • Het steil afdalende stukje op het laatst (tussen Mezná en de brug in de kloof) is 0,5 km
  • Als je bij de brug linksaf gaat, is het 0,5 km over de gele route naar de bootjes door de Divoká-kloof (die nu alleen heen en weer voeren)
  • Als je bij de brug rechtsaf gaat, is het 1 km over de gele route naar de bootjes door de Edmundova-kloof
  • Het laatste stukje naar Hřensko weet ik niet, maar was niet zo ver

Zoals ik al zei, zou ik echt aanraden om deze wandeling vanuit Mezní Louka naar Hřensko te maken en niet andersom. Tenzij je jezelf graag wilt uitdagen met een flinke klim van de brug naar Mezná natuurlijk! Er rijden bussen en een toeristentreintje van Hřensko naar Mezní Louka.

Meer informatie over over deze mooie wandeling door de Divoká-kloof en de Edmundova -kloof (die deel uitmaken van de Kamenice-kloof) vind je op de website van CzechTourism (het Tsjechische verkeersbureau) en op de website van Boheems Zwitserland.

In deze video zie je meer van de kloof. Als je het leuk vindt om video’s over Tsjechië te zien, kun je je abonneren zodat je er nooit meer eentje mist.

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Ik werd uitgenodigd om deze reis te maken om erover te schrijven op Stralend Tsjechië.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.