tsjechie boheems paradijs

Wie is de Mol in Tsjechië: waar vind je de locaties?

Kijk jij wel eens naar Wie is de Mol? Ik had de afgelopen jaren natuurlijk wel regelmatig de #WIDM voorbij zien komen op Twitter, maar kijk dit jaar voor het eerst. Want Wie is de Mol? is deze keer opgenomen in Tsjechië, een van onze favoriete vakantielanden! Ik ben dus elke week weer benieuwd welke locaties in Tsjechië we te zien krijgen en houd hier bij waar je de locaties uit de afleveringen van #WIDM21 kunt vinden.

Let op: er is nu ook een rondreis langs plekken uit Wie is de Mol? in Tsjechië. Klik hier voor deze WIDM-rondreis.

Uitgelekt

Het gerucht dat er in Tsjechië was gefilmd voor Wie is de Mol? deed afgelopen zomer trouwens al de ronde. Nederlandse toeristen die in een Tsjechisch bos aan het wandelen waren, kwamen toen namelijk bordjes met opdrachten tegen, helemaal in WIDM-stijl. Het kon natuurlijk een goed georganiseerde bedrijfs- of kampactiviteit zijn. Maar later bleek dus dat de deelnemers van Wie is de Mol? inderdaad in Tsjechië zijn geweest voor de opnames.

Hoe werkt Wie is de Mol?

Zoals ik al zei had ik nooit eerder naar Wie is de Mol? gekeken. Mocht dat voor jou nou ook gelden: Wie is de Mol? is het een spel waarbij bekende Nederlanders opdrachten moeten uitvoeren in het buitenland. Hierbij moeten ze vaak samenwerken in teams. Maar ze nemen het tegelijkertijd ook tegen elkaar op, want Wie is de Mol? is ook een afvalrace. Intussen is er een ‘mol’ onder hen, die doet alsof hij/zij meewerkt, maar eigenlijk de boel saboteert.

Waarschuwing: wil je Wie is de Mol? in Tsjechië nog terugkijken en dus nog niet weten wie er wanneer afvallen en wie de mol is? Lees dan niet verder! Onderstaande tekst vertelt wat er zoal gebeurde in de afleveringen – en waar de opnamelocaties zich bevinden zodat je ze zelf kunt gaan bekijken.

Aan het einde van elke aflevering worden door middel van een ’test en executie’ deelnemers naar huis gestuurd. De mol kan niet naar huis worden gestuurd en als kandidaat kun je soms ook een vrijstelling verdienen, waarmee je veilig bent.

Echte fans houden alle afleveringen nauwlettend in de gaten, want ze zitten vol met aanwijzingen over wie de mol kan zijn. Er worden zelfs poules opgezet waarin je kunt winnen als je goed kan raden wie de mol is. Er is ook een apart programma dat helemaal in het teken staat van het speculeren over wie de mol is: MolTalk.

De kandidaten

Voor WIDM zijn tien bekende Nederlanders afgereisd naar Tsjechië:

 • Remco Veldhuis (uitgeschakeld in aflevering 1)
 • Erik de Zwart (uitgeschakeld in aflevering 2)
 • Florentijn Hofman (uitgeschakeld in aflevering 3)
 • Lakshmi Swami Persaud (uitgeschakeld in aflevering 4)
 • Joshua Nolet (uitgeschakeld in aflevering 5)
 • Marije Knevel (uitgeschakeld in aflevering 7)
 • Splinter Chabot (uitgeschakeld in aflevering 8)
 • Charlotte Nijs (verliezend finalist)
 • Rocky Hehakaija (winnaar)
 • Renée Fokker (mol)

Het programma Wie is de Mol? wordt gepresenteerd door Rik van de Westelaken.

Tsjechië ideaal voor Wie is de Mol?

Van de Westelaken vertelde bij de bekendmaking van Tsjechië als Wie is de Mol?-land dat hij eigenlijk nooit aan Tsjechië zou denken voor een vakantie (wij wel dus!), maar dat hij erachter is gekomen dat Tsjechië ideaal is voor de spectaculaire opdrachten in WIDM, omdat het zo’n afwisselend land is. Je vindt er Disney-achtige barokke kastelen, maar ook industriële locaties en niet te vergeten een veelzijdige natuur met uitgestrekte bossen, grotten met ondergrondse meren en rivieren en bergachtige gebieden met rotsen. Ook qua sfeer vond hij Tsjechië erg veelzijdig: van Oostblok-achtige steden tot pittoreske dorpjes. Genoeg om de deelnemers en de kijkers elke keer weer te verrassen dus.

Locaties in Wie is de mol? in Tsjechië

In de beelden die tijdens de bekendmaking te zien waren, herkende ik al meerdere plekken die we tijdens onze vakanties in Tsjechië hebben bezocht. Ik zit dus elke aflevering goed op te letten of er weer bekende plekken voorbijkomen. Dit zijn de locaties uit Wie is de Mol die ik tot nu toe heb gezien.

WIDM21-locaties aflevering 1

Tijdens de eerste aflevering was Wie is de Mol? in Moravië. Dat ligt in het oosten van Tsjechië. In wat korte tussenstukjes dacht ik dat ik Rik zag staan op de kasteelheuvel in Brno, en ook bij dit kasteel vlak bij Brno (met rechts achter hem het kasteel en links achter hem de rivier). Maar die plekken werden verder niet genoemd, dus ik weet het niet 100% zeker.

water burcht veveri

Plekken die wel bij naam genoemd werden in de eerste aflevering, zijn:

WIDM-locaties aflevering 2

Ook tijdens de tweede aflevering was Wie is de Mol? in Moravië. Op de kaart werd Brno aangeduid en verder werden de volgende locaties benoemd:

 • Het kasteel van Valtice (waar ze tijdens de rondleiding door het kasteel en de tuin opdrachten moesten uitvoeren zonder dat de cameraman/-vrouw het merkte)
 • Het Loucký-klooster in Znojmo (met de opdracht met de blacklight-ballerina’s).
 • Het testterrein van vrachtwagen- en autofabrikant Tatra in Kopřivnice. En ik vermoed dat ze de test invulden in het Tatra-museum.

WIDM21-locaties aflevering 3

Aan het begin van de derde aflevering van Wie is de Mol? was achter Rik het centrum van Brno te zien (dat wij ook bekeken tijdens onze stedentrip Brno).

De eerste opdracht vond plaats in het Anybody for a day-hotel in Brno, waarvan de kamers zijn gebaseerd op films. Hier moesten de deelnemers in duo’s in een escape-room-spel in hun hotelkamer een codewoord raden aan de hand van allerlei aanwijzingen. Het duo dat als eerste naar buiten kwam, won.

Ik neem aan dat het terras waar de deelnemers zaten te eten ook in Brno was.

Daarna ging de ene helft van de deelnemers ondergronds in de Punkva-grotten. In mijn verslag van ons eigen uitstapje naar de Punkva-grotten vind je alle info voor een bezoek. Op de wanden van de grotten werden Tsjechische zinnetjes geprojecteerd waarvan de betekenis de volgende dag erg belangrijk zou zijn:

 • To je malá vyhoda – Dat is een klein voordeel (een joker)
 • To je malá nevyhoda – Dat is een klein nadeel
 • To je větší vyhoda – Dat is een groter voordeel (twee jokers)
 • To může být vyhoda – Dat kan een voordeel zijn (geld)

Daarna ging de andere helft van de groep abseilen bij de Bat’a-wolkenkrabber in Zlín – waarin blijkbaar een lift zit die zo groot is als een heel kantoor. Dat leek Tomáš Baťa een goede manier om zijn bedrijf zo efficiënt mogelijk te kunnen leiden.

Uiteindelijk vond de test en executie plaats bij de Tomáš Baťa-gedenkplek in Zlín. Het is wel duidelijk dat zakenman Tomáš Baťa heel belangrijk is geweest voor Moravië.

Wie is de mol-locaties in aflevering 4

Voor de eerste opdracht in aflevering 4 bleven de deelnemers nog even in Zlín. De paternosterlift in de oude Bata-fabriek was de ideale plek voor een leuk vraag-en-antwoordspel.

Terug in Brno moesten de deelnemers voor de tweede opdracht foto’s maken in het centrum, die vervolgens werden tentoongesteld in het Lužánky-park. Het leuke was, dat we hierbij veel plekjes herkenden van onze stedentrip Brno.

Brno plein Tsjechie

Oh ja, en als je in Brno in hetzelfde hotel wilt verblijven als de deelnemers van Wie is de mol? dan moet je blijkbaar bij Hotel Passage zijn.

Daarna reden de deelnemers van Moravië naar Bohemen (rondom Praag) en kregen we intussen wat beelden van andere plekken in Tsjechië te zien, zoals de zuilengalerij in Karlovy vary en de sierlijke tuinen van Kroměříž.

De spectaculaire opdracht met water en vuur vond plaats in de ondergelopen steengroeve Velká Amerika, die je misschien ook wel gezien hebt in deze Apple-reclame uit 2019.

En toen was het alweer tijd voor test en executie bij het kasteel van Dobřichovice aan de rivier de Berounka.

Plekken uit Wie is de Mol? aflevering 5

Deze gingen de deelnemers aan de slag bij de Prachovské skály (een van de mooiste rotssteden in Tsjechië) in het Boheems Paradijs. Na een avond in Hradec Kralové (we zien hotel Boromeum) gingen ze naar de rotsen van Prachov voor het spel Wie Wat Waar. Vanaf drie uitkijkpunten op de Prachov-rotsen moesten de deelnemers elkaars tekeningen zien te ontcijferen.

tsjechie boheems paradijs

Terug in Hradec Kralové (we zien restaurant InFlagranti) hadden de deelnemers allemaal een goed gesprek met Rik in het Museum van Oost-Bohemen. Als gevolg hiervan werden de deelnemers verdeeld in een groep met voorkennis en een groep ‘pipo’s’.

In het treinmuseum in Lužná u Rakovníka vond een vervroegde test plaats. Dat vonden wij heel leuk om te zien, want tijdens onze allereerste gezinsvakantie in Tsjechië zijn we daar ook geweest. Rondom het draaiplateau van het spoorwegmuseum staan indrukwekkende locomotieven, dat herinneren we ons allemaal nog goed. Helaas was ik toen nog geen reisblogger en ik heb er eigenlijk nooit over geschreven. Maar dit is de website van dit spoorwegmuseum in Tsjechië.

Spoorwegmuseum Tsjechië

Vanuit dit treinmuseum begonnen de deelnemers aan de opdracht Ontspoord, die plaatsvond in een trein. De treinrit eindigde met een vereniging van beide groepen en de uitschakeling van Joshua.

Wie is de mol? in Tsjechië – aflevering 6

Deze aflevering speelt zich af in de omgeving van Mladá Boleslav. Zelf zijn we hier ook geweest, maar dan alleen voor een bezoek aan het Skoda-museum.

De deelnemers nemen hun intrek in een naar eigen zeggen kasteelachtig hotel en we zien ze lunchen in Pivovar Embe.

Na een opdracht in een klassieke bus moeten ze zien te ontsnappen uit hun cellen in de sinds 1955 gesloten gevangenis in Mladá Boleslav. Deze wordt nu alleen nog gebruikt als filmlocatie – in deze video zie je dat Tom Cruise er ook is geweest voor Mission Impossible 4. (Hier vind je nog meer filmlocaties in Tsjechië.)

Na de opdracht in de verlaten gevangenis, waar nog sprake was van samenwerken, moeten de deelnemers elkaar direct gaan uitschakelen in openluchtmuseum Mayrau, dat in het teken staat van de mijnbouw.

Voor de test en de schermen is iedereen weer terug in het Museum van Oost-Bohemen in Hradec Kralové, dat we ook al in de vorige aflevering zagen.

WIDM-aflevering 7

In de zevende aflevering van Wie is de Mol? in Tsjechië vond de eerste opdracht ook nog plaats in openluchtmuseum Mayrau. Deze keer daalde een deel van de deelnemers af in de mijn, terwijl de rest boven de juiste kledingstukken moest ophijsen.

Daarna moesten er op een industrieterrein in Kladno zinnen worden gemaakt met woorden die op kisten stonden. Die kisten lagen verspreid over het terrein en moesten eerst worden opgehaald met de jeep.

De grappigste opdracht was wel het dansend uitbeelden van liedjes. Dat vond plaats voor Hospitaal Kuks, dat vroeger deel uitmaakte van een chic kuuroord en er dan ook uitziet als een luxe paleis – inclusief sierlijke paleistuinen. Daar vond ook de test en executie plaats.

Tsjechische locaties in Wie is de Mol? aflevering 8

In de achtste aflevering van Wie is de Mol? in Tsjechië kregen we wat mooie plekken in West-Bohemen te zien – en dan met name kuuroord Mariánské Lázně oftewel Marienbad. Na de spectaculaire opdracht met de zweefvliegtuigen bij Aeroklub Toužim (waarbij vanuit een stuntend vliegtuig codes moesten worden doorgegeven) ging het er wat rustiger aan toe in het theater van Mariánské Lázně, waar de kandidaten aan de hand van liedjes foto’s op de goede rijen moesten zetten. De laatste opdracht, met het ‘rad van fortuin’, vond plaats in een soort donkere kamer 🙂

Wil je tijdens een bezoek aan Mariánské Lázně in de voetsporen van Wie is de Mol? treden, dan moet je in ieder geval plaatsnemen aan een tafeltje in Classic Café. Volgens mij verbleven de overgebleven deelnemers in hotel Swiss House, ook in Mariánské Lázně. Tijdens de test en executie waren ook de mooie zuilengalerijen en fonteinen in Mariánské Lázně te zien, waaronder de ‘zingende fontein’. Het gebouw met de groene koepeltjes is Hotel Nové Lázně.

Locaties uit de finale van Wie is de mol?

Hotel Nové Lázně in Marienbad komt ook weer uitgebreid in beeld in de 9e aflevering van WIDM – onder andere wanneer de finalisten aan de bar staan, maar volgens mij ook wanneer Rik ze een voor een toespreekt.

Verder gaan de drie dames steppen en fietsen bij de rotsen van Svatoš (Svatošské skály), en ze gaan ondergronds in het Centrum Caolinum Nevřeň.

De 10e aflevering kwam vanuit de studio in Nederland, met wat beelden uit de eerdere afleveringen.

Wanneer was WIDM in Tsjechië te zien?

Seizoen 21 van Wie is de Mol? startte op 2 januari 2021 en werd 10 weken lang elke zaterdag om 20.30 uitgezonden op NPO 1. MolTalk was de eerste 9 afleveringen aansluitend te zien op NPO 3. Om actief mee te doen waren er de speciale WIDM-app en een Molboekje om alle aanwijzingen in bij te houden.

Ben je ook benieuwd naar de locaties uit de reis die Chris Zegers door Tsjechië maakte voor het programma 3 op reis? Die vind je hier.

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.