Wie is de Mol in Tsjechië: waar vind je de locaties?

Written by Sandra van Bijsterveld

Kijk jij wel eens naar Wie is de Mol? Ik had de afgelopen jaren natuurlijk wel regelmatig de #WIDM voorbij zien komen op Twitter, maar kijk dit jaar voor het eerst. Want Wie is de Mol? is deze keer opgenomen in Tsjechië, een van onze favoriete vakantielanden! Ik ben dus elke week weer benieuwd welke locaties in Tsjechië we te zien krijgen en houd hier bij waar je de locaties uit de afleveringen van #WIDM21 kunt vinden.

Uitgelekt

Het gerucht dat er in Tsjechië was gefilmd voor Wie is de Mol? deed afgelopen zomer trouwens al de ronde. Nederlandse toeristen die in een Tsjechisch bos aan het wandelen waren, kwamen toen namelijk bordjes met opdrachten tegen, helemaal in WIDM-stijl. Het kon natuurlijk om een goed georganiseerde bedrijfs- of kampactiviteit zijn. Maar later bleek dus dat de deelnemers van Wie is de Mol? inderdaad in Tsjechië zijn geweest voor de opnames.

Hoe werkt Wie is de Mol?

Zoals ik al zei had ik nooit eerder naar Wie is de Mol? gekeken. Mocht dat voor jou nou ook gelden: Wie is de Mol? is het een spel waarbij bekende Nederlanders opdrachten moeten uitvoeren in het buitenland. Hierbij moeten ze vaak samenwerken in teams. Maar ze nemen het tegelijkertijd ook tegen elkaar op, want Wie is de Mol? is ook een afvalrace. Intussen is er een ‘mol’ onder hen, die doet alsof hij/zij meewerkt, maar eigenlijk de boel saboteert.

Aan het einde van elke aflevering worden door middel van een ‘test en executie’ worden deelnemers naar huis gestuurd. De mol kan niet naar huis worden gestuurd en als kandidaat kun je ook een vrijstelling verdienen, waarmee je veilig bent.

Echte fans houden alle afleveringen nauwlettend in de gaten, want ze zitten vol met aanwijzingen over wie de mol kan zijn. Er worden zelfs poules opgezet waarin je kunt winnen als je goed kan raden wie de mol is. Er is ook een apart programma dat helemaal in het teken staat van het speculeren over wie de mol is: MolTalk.

De kandidaten

Voor WIDM zijn deze keer tien bekende Nederlanders afgereisd naar Tsjechië:

 • Charlotte Nijs
 • Joshua Nolet
 • Lakshmi Swami Persaud
 • Marije Knevel
 • Renée Fokker
 • Rocky Hehakaija
 • Splinter Chabot
 • Remco Veldhuis (uitgeschakeld in de aflevering van 2 januari)
 • Erik de Zwart (uitgeschakeld in de aflevering van 9 januari)
 • Florentijn Hofman (uitgeschakeld in de aflevering van 16 januari)

Het programma Wie is de Mol? wordt gepresenteerd door Rik van de Westelaken.

wie is de mol in tsjechie widm
Foto: AVROTROS via Czech Tourism

Tsjechië ideaal voor Wie is de Mol?

Van de Westelaken vertelde bij de bekendmaking van Tsjechië als Wie is de Mol?-land dat hij eigenlijk nooit aan Tsjechië zou denken voor een vakantie (wij wel dus!), maar dat hij erachter is gekomen dat Tsjechië ideaal is voor de spectaculaire opdrachten in WIDM, omdat het zo’n afwisselend land is. Je vindt er Disney-achtige barokke kastelen, maar ook industriële locaties en niet te vergeten een veelzijdige natuur met uitgestrekte bossen, grotten met ondergrondse meren en rivieren en bergachtige gebieden met rotsen. Ook qua sfeer vond hij Tsjechië erg veelzijdig: van Oostblok-achtige steden tot pittoreske dorpjes. Genoeg om de deelnemers en de kijkers elke keer weer te verrassen dus.

Locaties in Wie is de mol? in Tsjechië

In de beelden die tijdens de bekendmaking te zien waren, herkende ik al meerdere plekken die we tijdens onze vakanties in Tsjechië hebben bezocht. Ik zit dus elke aflevering goed op te letten of er weer bekende plekken voorbijkomen. Dit zijn de locaties uit Wie is de Mol die ik tot nu toe heb gezien.

WIDM21-locaties aflevering 1

Tijdens de eerste aflevering was Wie is de Mol? in Moravië. Dat ligt in het oosten van Tsjechië. In wat korte tussenstukjes dacht ik dat ik Rik zag staan op de kasteelheuvel in Brno, en ook bij dit kasteel vlak bij Brno (met rechts achter hem het kasteel en links achter hem de rivier). Maar die plekken werden verder niet genoemd, dus ik weet het niet 100% zeker.

water burcht veveri

Plekken die wel bij naam genoemd werden in de eerste aflevering, zijn:

WIDM-locaties aflevering 2

Ook tijdens de tweede aflevering was Wie is de Mol? in Moravië. Op de kaart werd Brno aangeduid en verder werden de volgende locaties benoemd:

 • Het kasteel van Valtice (waar ze tijdens de rondleiding door het kasteel en de tuin opdrachten moesten uitvoeren zonder dat de cameraman/-vrouw het merkte)
 • Het Loucký-klooster in Znojmo (met de opdracht met de blacklight-ballerina’s).
 • Het testterrein van vrachtwagen- en autofabrikant Tatra in Kopřivnice. En ik vermoed dat ze de test invulden in het Tatra-museum.

WIDM21-locaties aflevering 3

Aan het begin van de derde aflevering van Wie is de Mol? was achter Rik het centrum van Brno te zien (dat wij ook bekeken tijdens onze stedentrip Brno).

De eerste opdracht vond plaats in het Anybody for a day-hotel in Brno, waarvan de kamers zijn gebaseerd op films. Hier moesten de deelnemers in duo’s in een escape-room-spel in hun hotelkamer een codewoord raden aan de hand van allerlei aanwijzingen. Het duo dat als eerste naar buiten kwam, won.

Ik neem aan dat het terras waar de deelnemers zaten te eten ook in Brno was.

Daarna ging de ene helft van de deelnemers ondergronds in de Punkva-grotten. In mijn verslag van ons eigen uitstapje naar de Punkva-grotten vind je alle info voor een bezoek. Op de wanden van de grotten werden Tsjechische zinnetjes geprojecteerd waarvan de betekenis de volgende dag erg belangrijk zou zijn:

 • To je malá vyhoda – Dat is een klein voordeel (een joker)
 • To je malá nevyhoda – Dat is een klein nadeel
 • To je větší vyhoda – Dat is een groter voordeel (twee jokers)
 • To může být vyhoda – Dat kan een voordeel zijn (geld)

Daarna ging de andere helft van de groep abseilen bij de Bat’a-wolkenkrabber in Zlín – waarin blijkbaar een lift zit die zo groot is als een heel kantoor. Dat leek Tomáš Baťa een goede manier om zijn bedrijf zo efficiënt mogelijk te kunnen leiden.

Uiteindelijk vond de test en executie plaats bij de Tomáš Baťa-gedenkplek in Zlín. Het is wel duidelijk dat zakenman Tomáš Baťa heel belangrijk is geweest voor Moravië.

In de volgend uitzending kunnen we zo te zien de ondergelopen steengroeve Velká Amerika verwachten, die je misschien ook wel gezien hebt in een Apple-reclame uit 2019. Tot volgende week!

Wanneer is WIDM in Tsjechië te zien?

Seizoen 21 van Wie is de Mol? is gestart op 2 januari 2021 en wordt elke zaterdag om 20.30 uitgezonden op NPO 1. MolTalk is aansluitend te zien op NPO 3. Wil je echt actief meedoen? Dan zijn er ook een speciale WIDM-app en een Molboekje om alle aanwijzingen in bij te houden.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.