Wintersport in Lipno

8 x top in Tsjechië: waar vind je de langste of hoogste piste?

Een sleeroute van ruim 4 kilometer, een berg waar altijd sneeuw ligt en de grootste skigebieden van Tsjechië. Tsjechië zit vol verrassingen. Hou je van sneeuw, ijs en winterse activiteiten? Dan zijn dit de 8 plekken waar je de Tsjechische winter op zijn best kunt beleven.

Hoogste bergen

De Tsjechische bergen zijn gemiddeld 700-1600 meter hoog. Dat is in vergelijking met de Alpenlanden natuurlijk niet zo hoog, maar sneeuw kun je er zeker verwachten. Het hoogste gebergte van Tsjechië is het Reuzengebergte. Die bergketen ligt in het noorden van Bohemen, bij de grens met Polen. Hier vind je maar liefst drie van de hoogste toppen van Tsjechië: Sněžka (1603 m), Luční hora (1555 m) en Studniční hora (1.554 m). Het Reuzengebergte biedt dankzij de ligging en hoogte de beste omstandigheden voor alpineskiën. In de bergen liggen dan ook meerdere skigebieden, zoals Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou, Harrachov en Rokytnice nad Jizerou.

De op één na hoogste bergketen van Tsjechië is trouwens Jeseník, gevolgd door Králický Sněžník in Oost-Bohemen.

Grootste skigebied

Het grootste skigebied van Tsjechië is SkiResort Černá hora-Pec in het oosten van het Reuzengebergte. Hier beleef je kilometers aan skiplezier. Het skigebied heeft in totaal 50 km aan pistes en er zijn 50 liften. Eigenlijk bestaat het uit zes met elkaar verbonden skigebieden, die je op de ski’s of met de skibus kunt bereiken. Behalve skiën kun je in Černá Hora-Pec nog allerlei andere dingen doen, zoals sleeën, sneeuwschoenwandelen of snowtubing.

Langste piste

De langste piste van Tsjechië bevindt zich in het Jeseník-gebergte, in skigebied Ramzová. Deze afdaling is exact 3.381 meter lang en loopt van de berg Šerák (1.325 m) naar Ramzová (767 m).

De op één na langste piste van Tsjechië ligt in Rokytnice nad Jizerou, in het noorden van Bohemen. Deze glooiende skipiste is 3.185 m lang en ligt aan de zuidkant van Lysá hora. Het is een breed en overzichtelijk parcours met zachte terreinonderbrekingen.

Hoogstgelegen piste

De hoogste bergtoppen van Tsjechië bevinden zich dus in het Reuzengebergte, maar dat betekent niet dat zich hier ook automatisch de hoogste pistes bevinden. Het hoogstgelegen skigebied van Tsjechië is namelijk Praděd in het Jeseník-gebergte. Dat ligt op een hoogte van 1.438 meter. Het skigebied heeft de bijnaam ‘de Moravische ijsberg’ vanwege de bevroren bomen en ijspegels. Meestal ligt er zo‘n 2 tot 3 meter sneeuw. Praděd heeft gunstige skicondities voor beginners en gevorderden.

Langste schaatsbaan

In de winter veranderen enkele Tsjechische meren in perfecte schaatslocaties, zoals het Nové Mlýny-meer in Zuid-Moravië of het Mácha-meer bij Česká Lípa. De langste schaatsbaan wordt geprepareerd op het bevroren Lipnomeer bij skiresort Lipno. Het geprepareerde deel is bijna 12 kilometer lang. Volgens sommigen is het zelfs de langst geprepareerde schaatsbaan ter wereld. Pas als het ijs een dikte van 20 cm heeft, ontstaat het 12 kilometer lange parcours tussen de plaatsen Lipno nad Vltavou en Frymburk. Is het een Siberische winter, dan kan de baan verlengd worden tot een parcours van maar liefst 38 km! Dit gebeurde voor het laatst in 2012.

landal marina bevroren lipnomeer

Langste sleebaan

In meerdere Tsjechische skigebieden worden speciale sleebanen aangelegd. De sleeroute van Černá hora naar Janské Lázně is de langste route van heel Tsjechië. De tocht gaat langs Zvonková cesta, wat vertaald kan worden als ‘het Bellenpad’. Die naam stamt waarschijnlijk uit de tijd dat sleeën waren uitgerust met kleine belletjes, waarvan het gerinkel andere bezoekers waarschuwde voor de naderende slee. Huur een slee, neem de kabelbaan en glij naar beneden via het het 4.352 meter lange pad. De sleeroute overbrugt een hoogteverschil van 560 meter en is gratis toegankelijk.

Koudste plek

Tsjechië heeft een landklimaat. In de zomer zijn de dagen droog en warm, maar in de winter kan het er behoorlijk koud zijn, vooral als er koude lucht vanuit Siberië komt. Nationaal park Het Boheemse Woud meet de laagste temperaturen. Dit gebied in Zuid-Bohemen is dus het koudste gebied van Tsjechië. Natuurreservaat Jezerní slať spant de kroon: de gemiddelde jaartemperatuur is daar slechts één graad boven nul! In 2005 werd in Jezerní slať -36,9° Celsius gemeten.

Meeste sneeuwzekerheid

Op de derde hoogste berg van Tsjechië, Studniční hora, vind je bijna het hele jaar door sneeuw. Pas in juli of augustus smelten de laatste restanten op de berg en in oktober valt alweer de eerste sneeuw. Het sneeuwveld ligt op 1554 meter hoogte en wordt ook wel de ‘kaart van de republiek’ genoemd. Het ziet er namelijk uit als het voormalige Tsjechoslowakije (van voor de Tweede Wereldoorlog). Het grappige is dat als het sneeuwveld ontdooit dit in dezelfde volgorde gebeurt als in de geschiedenis: eerst de Karpaten, dan Roethenië, dan Slowakije en als laatste smelt Centraal-Bohemen.

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.